tirsdag 28. mai 2013

Meg og Metro. Min Windows 8-opplevelse

Det ble et kortvarig forhold mellom meg og Metro. EDIT: Det heter Modern UI.Dvs. Jeg har ennå Windows 8 på den nye PCen (inntil videre), men har customisert den til å oppføre seg som Windows 7 så langt som mulig, bl.a. annet booter til desktopen , med en god gammeldags Start-meny. Metro-startskjermen har jeg ingen planer om å bruke mer.

Men det kunne vært annerledes! Jeg og Windows 8 kunne likt hverandre! Helt sant! Jeg har en Windows Phone og er veldig fornøyd. Så ingen fordommer her i gården. Jeg ville ha Windows 8 med Metro startskjermen i aktivt bruk. Jeg sa til meg selv da jeg bootet den nye bærbare PCen til bruk i familien: Dette skal gå fint. Gi det en grundig og god sjanse. Alt dere gjør til daglig er å lese litt e-post og surfe litt og kjøre noen få spesialprogrammer. Dette må da kunne gå an med apper fra Winows Store.

Så jeg booter, får opp Metro startskjermen og går frisk i gang. Delikate greier, du!

E-post
Første punkt: Jeg klikker på den gigantiske e-post-flisen for å bruke det mail-appen som kommer opp. Hm. Stopp. Jeg må ha en Microsoft-konto for å fortsette. Ok... det har jeg, men jeg har ingen planer om å integrere min personlige Microsoft-konto inn i familiens laptop.

Greit. Dette skal gå fint. Jeg lager en ny Microsoft-konto på vegne av min kone, og bruker hennes nye hotmail-adresse som login. Hey! Mailprogrammet starter i fullscreen. Fint, jeg er i gang.

Neste punkt er å gjøre det mulig å integrere de tre e-postadressene vi bruker for forlaget inn i dette programmet. Vi henter til daglig mail fra en POP-server og sender via bredbåndsleverandørens SMTP-server. Ikke noe heksekunst. Men dette er alvorlig: Hvis vi skal kunne bruke mail-appen i Windows 8, så er det et absolutt minstekrav å kunne motta mail fra POP-serveren og sende via SMTP-serveren, med våre eksisterende mailadresser som avsendere.

Men det er ingen settings å se noe steds. Uansett, dette skal gå bra. Det er jo lekkert med en fullskjermsapp. Og google er min beste venn. Jeg må få opp noe som heter Charms-baren, eller eventuelt klikke WinKey + I. Det greier jeg. Herfra er det enkelt å legge til en ny konto.

Så får jeg spørsmålet:Kjempetøft! Jeg fylles av en stor uventet glede. Microsoft har fått det til. Jeg forventer ikke at jeg skulle kunne importere alle de gamle mailene og kontaktene fra Thunderbird. Alt jeg krever er å kunne sette opp de eksisterende kontoene og bruke dem rett ut av boksen. Jeg klikker Koble til. Men ojda:NEEEI!... det måtte jo være en hake. Det bare kunne ikke gå bra. Microsoft har valgt å tilby POP-støtte i den første dialogboksen, men de tar tilbake løftet i den neste. Herlig. Absolutt herlig.

Men det finnes råd. Google er fremdeles min beste venn. Jeg kan gå inn på hotmail-kontoen til kona (i browseren) og legge til nye kontoer der. Med POP/SMTP. Greit. Jeg gjør det, og det funker. Jeg sender og mottar e-post fra de eksisterende kontoene våre.

Jeg går tilbake til e-postprogrammet i Windows 8. Her er det fremdeles bare én konto. Ikke noe tegn til det oppsettet jeg gjorde i browseren. Så jeg skal altså fortelle min kone at når hun skal sende og lese e-post, da skal hun åpne browseren og logge seg inn på hotmail.com? Glem det så langt inn i h.....

Noen dager senere... jeg åpner e-posten i Windows 8 og ser at det har dukket opp noen ekstra kontoer der. Men det er for sent. Dere mistet meg. Når ikke en så enkel greie funker rett ut av boksen for en som har helt greie PC-kunnskaper, da er det bare å glemme det.

Enden på visa? Installere Thunderbird, kopiere den eksisterende profilen fra den forrige PCen, og vips så har vi alle de gamle kontaktene, de gamle mailene og alt er oppe å kjører på null komma svisj. Så mye for framskrittet her i verden. Metro? Kanskje på telefonen og nettbrettet. På PCen har man litt andre forventninger.

4 kommentarer:

 1. Dette minner litt om mitt forsøk på å få spilt av musikk fra en nettverksdisk med musikkflisen.

  Det kommer et blogginnlegg om det når jeg får tid...

  SvarSlett
  Svar
  1. Gleder meg til bloggposten. Skadefryd er ekte glede.

   Slett
  2. For ikke å snakke om video fra NAS ... det er en vits hele greia. Tror Microsoft har klart det ... gjøre PC om til et "nettbrett" ... totalt ubrukelig!

   Slett
 2. Sitter med XP. Funker fett. Kommunalt ansatt, vøtt.

  SvarSlett