fredag 27. september 2013

Stoltzen 2013

"Flaten" i starten, før alvoret begynner.
Stoltzekleieven opp (313 høydemeter og 900 meter distanse) er en knalltøff øvelse. Den er nådeløs. Du kommer ikke etterpå og sier jeg kunne kanskje gjort det bedre, for du gjorde det ikke bedre. Stoltzen forteller deg nøyaktig hvor god kapasitet du har - på denne typen løyper, vel og merke. For min del ligger jeg et lite stykke unna den berømmelige "syregrensen". Altså ligger jeg høyt i sone 4 hele veien. Det er min styrke og svakhet. Jeg er blitt god til å holde meg i bevegelse i et tempo jeg mestrer, og som er blitt ganske høyt. Men jeg skulle nok vært dristigere og tålt mer ubehag. Hjernen! Hjernen! Som jeg har blogget om her.

Ett steg av gangen. Hvert steg teller i sluttiden. Kom igjen. Ett steg, ett steg. Nei, dette går for sakte.

Men det gjorde ikke det!

Siden jeg var ganske misfornøyd med tiden i fjor, bestemte jeg meg for å trene jevnlig i et helt år, med tanke på Stoltzen 2013. Det gikk bra til jeg la ut på en bikkjekald rulleskitur i desember og kom hjem med bronkitt. Vinteren ødelagt. Men fra i vår og frem til sen-sommeren trente jeg annenhver/tredjehver dag. Det er mye! Nei, det er ikke mye. Men 3-4 ganger i uka er mye mer enn jeg noensinne har trent med kontinuitet. Og ikke minst, nesten alle turene har vært relevant motbakketrening med en signifikant del i den berømmelige sone 4, som jeg har blogget om. Så, på forhånd hadde jeg følgende skjema:

Fint driv. Ingen grimaser.
Minstekrav: Å slå persen på 11.53.
Forventning: 11.30.
Lyseblått håp: 10.59

Sluttid: 11.16

Det er ganske nære det lyseblå håpet! På fredagsløpet ble jeg nr. 6 av 249 i min klasse, som kremt, er 40-44 år. Det er ikke så verst, egentlig. Totalt sett på fredagsløpet ble jeg nr. 46 av 1555 løpere. Men det er fremdeles for mange foran meg.

Løpsutvikling
Jeg la ut i den "flate" (ehem) delen nederst og det fløt bra. Åpnet akkurat passe fort. Den mentale teknikken i år var å kun fokusere på neste steg og blokkere ut alt annet. Det virker nogenlunde.

Den neste delen er brattere, man går inn i trappe-seksjonen. Men fremdeles gikk det ganske greit. Jeg fokuserte virkelig på å flytte bena i et akseptabelt tempo.

Så passerte jeg mellomtid halvveis på 5.09, jeg vinket fortrøstningsfullt til kameraet, og gikk inn i det partiet de kaller "melkesyren". Denne delen er knalltøff. Den består av en serie bratte steintrapper med høye trinn. Ingen sted å rømme, man må bare tråkke i det. Her måtte jeg mange skritt, etter å ha løpt/småløpt/jogget stort sett hele veien hit. Og jeg syntes det gikk sakte. Beina ville bare ikke flytte seg. Her er det mye å hente. Mer styrke i lårene. Og bedre kapasitet. Bare å trene videre. Relativt sett tapte jeg mye i dette partiet.
Euforisk "selfie" i bagasjeluka etter løpet.

Det siste partiet er stort sett fire lange tretrapper. Her gikk jeg to og to trinn og hjalp til med armene. Det kunne gått fortere her og. Så neste år, mine damer og herrer. DA skal jeg se 10-tallet. Det lover jeg.

Og PS: Takk til arrangørene og alle de frivillige. Dere gjør en mega-fantastisk jobb!

Screenshots fra live-videoen som mine gode kollegaer Nän Nattawadee og  Lubaba Farin Tanisha tydeligvis satt og fulgte med på. Takk for det, jeg følte nærværet deres underveis.

4 kommentarer:

 1. Hei, og gratulerer Bjørn. Dette løpet ser VONDT og MORO ut.

  Vil du legge til en "runnersno" label på dette innlegget, så skal jeg ta med din blogg på runners.no 2.0 også. Forresten mye bra innhold her!

  Hilsen Frode.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Frode!

   Har lagt til label "runnersno" på dette og noen andre innlegg. Gleder meg til runners.no 2.0, noen av skjermdumpene dine av front-end'en så fine ut.

   Jeg inviterer forresten herved deg og hele østlands-løpeblogg-eliten til Bergen neste år. Stoltzen er et herlig løp på alle vis!

   Slett
  2. Supert, Bjørn. Perfekt! Da blir du en av de aller første bloggene som blir med når løsningen settes i drift. Lurer på om jeg skal forske med en "soft launch" i løpet av helgen. Kun litt småting igjen nå, før vi kan gå live.

   Og tusen takk for invitasjonen. Hadde vært gøy å fått med seg Stoltzen en gang også. Skal vurdere det!

   Ha en flott helg.

   Slett
 2. Hei bror,

  Dette var imponerende. Du er kul.

  Lillebror

  SvarSlett